Händer det dig?

Efter många timmars ligga på rygg i soffan, massor av böcker, milslånga promenader och till och med en och annan dusch kunde jag till slut konstatera att nä. Det där funkar inte på mig. Det ”kommer inte bara en idé” på det viset för att jag väntar på den. Eller rättare sagt, idéer och tankar dyker det upp hela tiden men de är inte rätt för ändamålet.

Däremot när jag jobbar skiten ur mig, dag som kväll, gärna med minst 2-3 projekt på en gång så rasar idéerna in. Relevanta idéer. Perfekt.
En liten miss bara – det finns ingen tid att ta itu med dem! De läggs på hög.

Jag kom alltså på att konsten ser ni… konsten är att hela tiden hålla mig sysselsatt, åtminstone försöka även när jag känner mig som minst inspirerad. Och när det finns att göra och rullar av sig själv, istället se till att en aning tid finns över till att fånga idén när den dyker upp i huvudet.

Jag ska bara försöka behärska konsten då…

Hur gör du? Har du några bra tips?

Dela på Facebook|Twittra|Maila länk|Kontakt
 • torsdag, november 18, 2010 - 20:43

  Simon - Jag tror att du är på rätt spår här. Det finns ju en del tekniker man kan ta till, som ska öppna upp sättet man tänker på. Jag har ju inte provat alla, men de jag testat har gjort varken till eller från. Det enda som funkar är att tvinga sig att jobba ändå (i mitt fall skriva), men det är också kluvet.
  Ibland när jag blir riktigt trött och sömnig lossnar det nämligen något helt oerhört – andra gånger går det bara inte och tröttheten får motsatt verkan.

  Önskar ibland att jag höll på med målning eller musik eller något annat där det går att klottra på fast man inte vet vad man gör, och sedan kanske hitta något man kan jobba vidare på. Menar inte att musik eller målning skulle vara enklare på något sätt, men en pianist kan ju teoretiskt klinka på måfå på pianot och sedan urskilja något ackord eller en tonföljd som utlöser en reaktion/inspiration. Det funkar ju inte med text… även de övningar som går ut på att man skriver ned varje ord som faller en in kräver att man tänker i ord redan där, alltså en nivå högre så att säga, en den ursprungliga idén.ReplyCancel

 • torsdag, november 18, 2010 - 20:44

  Simon - Eh. Jag gjorde visst en kommentar som blev längre än ditt inlägg. Sorry. :)ReplyCancel

 • torsdag, november 18, 2010 - 22:19

  Katarina - Lyckas du skriva ner och spara dina idéer till de där perioderna av idétorka?

  För det är mitt problem. Jag tänker ibland att jag skulle försöka skriva någt ”på riktigt”, och jag kan ha upplägg och till och med inledningar löpande i huvudet som jag verkligen gillar. Men när jag väl sätter mig ner för att skriva blir det antingen helt blankt eller så hänger jag upp mig på att jag inte får till det som det lät i huvudet.

  Så, nej. Jag har inga bra knep. :-)ReplyCancel

 • torsdag, november 18, 2010 - 22:26

  Micke - Inne på samma spår, måste jag leverera är det bra med en realistisk tidspress som gör att jag jobbar på. Tycker även det fungerar för de texter jag skall ha fram. Jag skall oftast återberätta en känsla eller upplevelse och då skriver jag ner allt för att sedan omformulera det till en text som flyter att läsa samt speglar min upplevelse.

  Men det gäller för kreativitet i jobbet, jag är långt ifrån lika produktiv när jag kommer till mitt privata liv. :)ReplyCancel

 • torsdag, november 18, 2010 - 22:39

  Madison - Min brorsa som är författare tror inte alls på att den stora inspirationen ska komma utan det är bara hårt arbete som gäller för honom. Skriva skriva skriva. Jag funkar precis tvärtom. Jag är en inspirationsmänniska fullt ut och ibland när svackorna kommer och som kan hålla i sig i månader är det bara att sitta still i båten och gilla läget för jag vet att ”inspirationen” alltid kommer tillbaka, på nåt sätt. Den kan komma när jag har sett 100 filmer, eller lyssnat på en miljard låtar, eller ser nån dokumentär om New York eller rymden eller nåt och plötsligt när all den massan av information skvalpat klart runt i huvudet som börjar det efter ett tag hända saker och plötsligt kommer melodier fram på tangenterna. Samma tangenter som jag alltid spelar på men nu med andra variationer. Det är häftigt, när något plötsligt börjar växa fram och har man tur, blir till något som man tycker blir bra.

  Oj, långt det blev…:)ReplyCancel

 • torsdag, november 18, 2010 - 23:49

  tess713 - Simon: Skriv på! :) Det kanske väcker nya idéer?
  Jag har funderat på att skaffa ett munspel (och fattar faktiskt inte varför jag inte gjort det än). Nåt litet lätt att fnula med när man sitter framför datorn och klämmer och det inte vill sig.
  Och när jag är trött på skärmen har jag sen en tid tillbaks börjat ”kladda” figurer på ett papper bredvid. Utan mening, inget innehåll men plötsligt brukar figurerna glida in på idéer som kan användas.

  Undrar om det går att låna och översätta den där om toner på måfå till skrivandet? Låta tonerna få vara ord?
  Iallafall när jag sitter med gitarren så spelar jag gärna ackord jag känner igen, en följd som är bekant för det känns inte besvärligt. Går det att göra likadant med ord, skriva ord och meningar man tycker om, som känns bra? Och sen väva in dem i en helhet?

  Katarina: Sällan tyvärr! Ett tag körde jag bil mkt på nätterna, det var verkligen en idékick för allt jag ville skriva och jag satt och formulerade fantastiska meningar och berättelser i huvudet.
  Men så tänkte jag att det löser sig, jag skriver ned det när jag kommer hem. Men nej. Det blev ju inte samma sak, inte samma formulering, inte… bra!
  Har funderat på en diktafon (varför funderar jag men inte skaffar??), men undrar om det kommer kännas lika bra?

  Micke: Håller med, i jobb är jag mycket mer disciplinerad än hemma även om jag tränar på den biten också.
  Så du översätter faktiskt toner till ord som sen blir meningar? På sätt och vis när du jobbar med hifitexterna iallafall. :)

  Madison: Kul att se att det finns sådana variationer på vad som funkar för olika människor. Har du sett nåt samband med nåt annat när du är som mest inspirerad/motiverad? Är du t ex glad, sorgsen, arg, är det regniga eller soliga dagar, har du träffat några kul människor, varit på en viss plats… ja, något?ReplyCancel

 • fredag, november 19, 2010 - 11:00

  Micke - Känslotillståndet påverkar mig starkt vid både bild och text !ReplyCancel

 • fredag, november 19, 2010 - 22:42

  Simon - Diktafon är asbra, vet författare som använder det hela tiden. Fast jag känner mig som en idiot när jag pratar in grejer (och lyssnar på dem sen), och då låser det sig. Förmodligen en övningsfråga…ReplyCancel

 • lördag, november 20, 2010 - 23:30

  Tesa - Micke: Samma här.

  Simon: Det är förmodligen samma orsak till att jag inte köpt nån än. Det är skitjobbigt att lyssna på sig själv.ReplyCancel

 • söndag, november 21, 2010 - 00:50

  Eva Marie - hmm… jag kör på ”mycket att göra ger många idéer” tillsammans med min ”idébok” som ligger vid sängen. Mina bästa idéer kommer i stort sett alltid precis innan jag somnar – dvs en kombo av stress och avslappning i olika stadier ;)

  Har en vän som nu skall mjölka mig på hur jag bygger PP och planerar min tid. Insåg att när jag förbereder en PPföreläsning så hoppar jag mellan olika delar (HEJ VILT) och jobbar från olika håll. På det sättet får jag till slit en helhet. Kanske skall jag försöka göra ngt liknande även när det gäller idéer i andra sammanhang, planera trådar som slutligen blir en … hmm … en hundkexblomma… u get the picture I hope :)

  kramReplyCancel

 • söndag, november 21, 2010 - 12:57

  Tesa - EM: Smart med idéboken alldeles innan sängdags faktiskt, det har jag inte tänkt på!

  Känner igen det där med att plocka från olika håll för att få ihop helheten, det är bara lite svårt att använda det (och om man som jag brukar ha för lite dokumentation) när flera ska blandas in. :)ReplyCancel

Din mail publiceras aldrig öppet. *

*

*